Skip links

Gas besparen

Aardgasbesparing wil iedereen. want het is direct merkbaar in uw portemonnee. Hieronder geven we enkele tips.

Geen openhaard

De openhaard laten branden, is natuurlijk heel gezellig, maar helaas is het niet heel energiezuinig, omdat er veel warmte verloren gaat. Sluit na gebruik van je open haard altijd de schoorsteenklep.

Gaskachel

Het rendement van een gaskachel ligt ver achter dat van een cv-ketel. Kun je niet anders dan een gaskachel gebruiken, laat hem dan regelmatig onderhouden en ventileer goed.

Cv-ketel onderhouden

Een goed onderhouden cv-ketel is veiliger, gaat langer mee en heeft minder storingen dan een ketel waar nooit naar wordt omgekeken.

Nieuw is de Hamwell e-shower, dit is een home spa die 80% energie bespaart en 90% water.

CV-Ketel vervangen

Cv-ketel kapot? Neem een HR-ketel. Een hoogrendementsketel (HR-ketel) is nog steeds de zuinigste verwarmingsketel.
Een HR-ketel behaalt zijn hoge rendement door het vocht uit de verbrandingsgassen te condenseren en de warmte die
daarbij vrijkomt te gebruiken voor verwarming van het cv-water. Een zuinige HR-ketel kan een gemiddeld huishouden maar
liefst ruim €200 tot €400 per jaar opleveren. Bij een combiketel, die ook voor warm water zorgt, loopt de gasbesparing nog
meer op. kijk eens op ketelvergelijker.

HR + zonneboiler

Een HR cv-ketel in combinatie met een zonneboiler voor warm tapwater is heel erg energiezuinig. Combiketels waarop een zonneboiler kan worden aangesloten, zijn te herkennen aan het Gaskeur NZ-label.

HRe-ketel

Een HRe-ketel is een manier van warmtekrachtkoppeling op microniveau, in huis, en wordt daarom ook wel een microwarmtekrachtketel genoemd. Het betreft een HR-ketel gecombineerd met een stirlingmotor. Zodra de ketel via de thermostaat wordt aangezet, gaat de ketel branden. Met de warmte van de ketel worden het huis en het tapwater verwarmd en komt tegelijkertijd de stirlingmotor in beweging.In deze motor zit een generator die de beweging omzet in elektriciteit. Dit kost een beetje extra gas, maar bespaart toch zo’n €400 per jaar op de energierekening doordat je zo veel minder elektriciteit van het energiebedrijf nodig hebt. Deze ketels zijn vooral geschikt voor huishoudens met een gasverbruik van meer dan 1600 m3 per jaar. Ze zijn vooralsnog zeer duur in aanschaf. Denk daarbij aan € 10.000,- Kijk eens op Remeha.nl.

gebruik de Verwarmingswijzer

Zelfs als een oudere cv-ketel nog goed werkt, kan het uit het oogpunt van energiebesparing slim zijn om hem te vervangen door een nieuwe, zuinige ketel.Met de Verwarmingswijzer op de site van Milieu Centraal kun je nagaan of dit in jouw situatie het geval is.

thermostaat graadje lager

Als je de thermostaat overdag één graad lager zet, bespaar je gemiddeld 7% op je energiegebruik voor verwarming. Voor een gemiddeld huis betekent dat een besparing van zo’n € 54 (90 m3 gas). Niet stoken in kamers als ze niet worden gebruikt, levert natuurlijk nog veel meer besparing op.

Modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat stuurt een HR-ketel zo aan dat deze optimaal gebruikt maakt van zijn modulerend vermogen. Hij werkt dan langere tijd op laag vermogen in plaats van korte tijd op hoog vermogen. De cv-ketel moet wel geschikt zijn voor een modulerende thermostaat. De besparing bedraagt zo’n 3% ten opzichte van een niet-modulerende thermostaat.

Vloerverwarming

Met vloerverwarming is een besparing mogelijk van 10 tot 15% op de stookkosten ten opzichte van gewone radiatoren. Dat komt doordat de watertemperatuur van de cv-installatie lager kan blijven.

Verwarming ’s nachts uit

Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet laag mag worden, omdat het dan ’s morgens extra veel energie zou kosten om het huis weer op te warmen. Wel werkt een cv-ketel op vol vermogen (om het huis ’s ochtends snel warm te krijgen) minder efficiënt dan bij lager vermogen, maar met een modulerende klokthermostaat blijft dat binnen de perken. De temperatuur lager zetten is in de meeste gevallen de moeite waard, omdat de ketel dan ’s nachts niet meer hoeft aan te slaan.Alleen in huizen die gebouwd zijn na 1994 of die zeer goed zijn nageïsoleerd, kan het beter zijn om het huis ’s nachts maar 1 of 2 graden te verlagen dan om het huis ’s ochtends weer warm te stoken. Echt veel zal dat namelijk niet schelen, omdat deze huizen zeer goed geïsoleerd zijn. Bovendien hebben ze vaak vloer- of wandverwarming en dan moet de temperatuur constanter gehouden worden.

Optimaal gebruik van radiatoren

Gordijnen of kasten voor de radiatoren veroorzaken verspilling van warmte. Laat de radiatoren dus vrij. Je hebt nog meer baat van de radiator als je er radiatorfolie achter plakt. Dat kan onzichtbaar tegen de achterzijde van de radiator. De folie bespaart tot 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie op een ongeïsoleerde spouwmuur. Ook bij een geïsoleerde muur zorgt de folie voor besparing. Bij radiatoren voor enkel glas spaart het aanbrengen van radiatorfolie tot 50 m3 gas per vierkante meter glas per jaar. Bij dubbelglas is de besparing tot 25 m3 gas per vierkante meter glas per jaar. De materiaalkosten zijn binnen een jaar terugverdiend.

energieleverancier

Gebruik de Energievergelijker om te bekijken welke energieleverancier het voordeligste is voor je en stap meteen zonder gedoe over.

Neem contact met ons op!

08.00 tot 16.30

Maandag t/m vrijdag

026 – 36 45 544

100% Vrijblijvend

info@steinarnhem.nl

Voor meer informatie