Skip links

0 op de meterwoning
Panelen voor warm water bij een 0 op de meter woning.

0 op de meterwoning

0 op de meter woning –  geen gas en geen elektriciteit uit het net.

In Beek hebben we een 0 op de meter woning gerealiseerd. Dit houdt in dat de gasaansluiting overbodig is en dat de zonnepanelen de te gebruiken jaarhoeveelheid energie dekken.
Het voordeel van dit huis is dat het goed geïsoleerd is waardoor een warmtepomp van 11 Kw voldoende was.
Het huis is ca. 630 M3 inhoud.  En er is een grote kapschuur  waar 39 zonnepanelen op geplaatst konden worden om het nodige stroomverbruik te dekken.

Voor het warme water is gekozen voor een zonneboiler met een voorraad van 500 ltr.  Het boilervat is een z.g. hygiëneboiler, hierbij is de 500 ltr. buffervat de warmwatervoorraad, er loopt een spiraal met leidingenwater door het vat heen. Om tijdens een lange periode met weinig zonnekracht toch warm water te hebben is gekozen voor een electrisch element in het boilervat. Dit had ook door de warmtepomp gedaan kunnen worden maar omdat er wat overschot is in levering elektra is hiervoor gekozen. Op het dak liggen drie plaat collectoren voor de voeding van warm water naar het buffervat.

De warmtepomp is een Fujitsu lucht/water warmtepomp. Het binnendeel staat in de kelder en het buitendeel staat in de tuin achter een heggetje en is erg stil, luister hier maar.
Met 11 Kw vermogen is de oude cv-ketel (24 Kw) vervangen door deze warmtepomp. Het gehele huis was al voorzien van een vloerverwarming dus met de lage water temperaturen zat het al goed.
Want een lage temperatuurverwarming is een must bij toepassing van warmtepompen, dus met 40 graden watertemperatuur moet het huis te verwarmen zijn. Dit kan door vloerverwarming toe te passen maar ook door de radiatoren te vervangen door radiatoren met meer vermogen en radiatorkranen te vervangen door dubbel instelbare radiatorkranen.

Een belangrijke voorwaarde voor een 0 op de meter woning is goede isolatie en laagtemperatuur verwarmingsinstallatie.


Date: 27 juni 2018