Skip links

Warmtepompen

Een warmtepomp voorziet net als een cv-installatie het gebouw van verwarming maar als extra ook van koeling.

Klik op deze link om te bekijken of uw huis geschikt is voor een warmtepomp en wat een warmtepomp in uw specifieke situatie oplevert en voor u kan betekenen.

Een warmtepomp voorziet, net als een cv-installatie, het gebouw van verwarming maar het kan ook het gebouw van koeling voorzien. Een warmtepompsysteem gebruikt de bodem, de lucht en grondwater als gratis bron van warmte of koude. Iets nieuws is een zak met water in de kruipruimte, kijkt u maar eens op solarfreezer. Dat bespaart energie ten opzichte van een traditioneel verwarmingssysteem. Een zelfstandig werkend warmtepompsysteem is door de hoge kosten vooral interessant voor nieuwbouw of bij een zeer grote renovatie. Zo’n systeem kost inclusief bodembron en installeren meer dan € 12.000,-. Daar komen nog kosten bij voor vloer- of wandverwarming, maar het voordeel is dat radiatoren en luchtverwarmers niet meer nodig zijn en een gasaansluiting ook niet. In de zomer kan het systeem het gebouw ook koelen (dit is een optie). Voor vervanging in bestaande gebouwen is een combinatie van HR107-combiketel en elektrische warmtepomp op ventilatielucht aantrekkelijker, dit noemen we een hybride systeem. Dan is een gasaansluiting wel nodig, ook met dit type kan gekoeld worden (optie). Let wel op dat als u gebruikmaakt van vloerkoeling of wandkoeling, dat dit geen airco is. U verlaagt door de koude vloer of wand de temperatuur een aantal graden, maar u ontvochtigt niet, een airco doet dit wel. Overigens, veel mensen vinden de droge aircolucht niet fijn. De kosten voor zo’n hybride systeem (warmtepomp/hr-ketel) liggen volgens Milieu Centraal gemiddeld tussen € 9.000,- en € 15.000,- inclusief installatie.

Bij PVT panelen worden de zonnepanelen ook gebruikt om warmte te onttrekken uit de lucht.

Kijk een naar onderstaand tabel CTO (kosten levensduur installatie), erg interessant.
Deze tabel is van Nibe en Tripple solar, tijdens een webminar hebben wij deze gekopieerd.

prestatie vergelijk warmtepomp - cv ketel
Totale kosten levensduur warmtepomp en zonnepanelen en cv-ketel.

Warmtepompsystemen hebben een rendement voor verwarming dat in gunstige omstandigheden kan oplopen tot 200%, dus meer dan een hr-ketel die tot zo’n 110% komt. Het rendement is afhankelijk van het temperatuurverschil tussen bron en afgifte, en de pomp. Hoe groter het temperatuurverschil, des te lager het rendement. Een warmtepomp werkt daarom het best in combinatie met een systeem van lagetemperatuurverwarming, zoals vloer- en wandverwarming. De watertemperatuur is daarbij aanzienlijk lager dan in cv-radiatoren. Een warmtepomp concurreert met een cv-ketel. Een zuinige warmtepomp kan een gemiddeld gezin een besparing opleveren van ruim € 600,- per jaar ten opzichte van een hr-ketel. Bij een bovengemiddeld woning of bedrijfspand valt natuurlijk veel meer te besparen. Momenteel zijn de aanschafkosten van een warmtepomp nog hoog in verhouding tot de besparingen. De schattingen voor de levensduur lopen uiteen van 15 tot 30 jaar. Een investering in een warmtepomp laat zich nu dus niet snel terugverdienen. Er is een landelijke subsidieregeling voor warmtepompen.
De apparaten zijn tegenwoordig degelijk en superzuinig. De SCOP waarde van de nieuwste toestellen zijn 5 of meer. Dus uit iedere kWh wordt door de warmtepomp 5 kWh gehaald.
Nibe heeft een nieuwe lucht-waterwarmtepomp, kijk hier naar de specificaties van deze warmtepomp.

Neem contact met ons op!

08.00 tot 16.30

Maandag t/m vrijdag

026 – 36 45 544

100% Vrijblijvend

info@steinarnhem.nl

Voor meer informatie