Skip links

Water besparen


Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te springen, om energieverspilling en verdroging tegen te gaan.

Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Het is belangrijk daar zuinig mee om te springen, om energieverspilling en verdroging tegen te gaan. Door de kraan te laten lopen tijdens het tanden poetsen, spoelen er bijvoorbeeld al enkele liters schoon, ongebruikt water het riool in. Het kost veel geld en energie om schoon drinkwater te maken en omdat we in Nederland steeds meer water gebruiken, zal het steeds meer geld en energie kosten om iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Door in huis slim met water om te gaan bespaart u niet alleen geld en energie (voor het verwarmen van het water), maar u helpt ook het milieu een handje.

Nieuw is de Hamwell e-shower, dit is een home spa die 80% energie bespaart en 90% water, bekijk hier de folder.

Milieu

  • Stap telkens één minuut eerder onder de douche vandaan. Als iedereen dat doet, besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas.
  • Spoel klein chemisch afval (zoals medicijnen, olie, terpentine en verf) niet weg, maar lever het apart in. Alles wat u door de gootsteen of het toilet spoelt, kan in het grond- of oppervlaktewater komen en problemen opleveren bij drinkwaterwinning.

In huis

  • Als u oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak vervangt door moderne watersparende varianten, dan kan uw waterverbruik 30 procent dalen: van gemiddeld 126 liter naar minder dan 90 liter per persoon, per dag.
  • Douchen met besparende douchekop bespaart al veel (warm) water. Het waterverbruik van een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop is 68 liter water; met een spaardouchekop kost die 59 liter. Ter vergelijk: een warm bad kost 120 tot 150 liter.
  • Gebruik de spoelonderbreker van uw closetreservoir. Als u deze niet op uw reservoir heeft is hij waarschijnlijk ook al aan vervanging toe. Dat bespaart 8.000 liter water per jaar.
  • Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen.
  • Speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen zorgen ervoor dat er per minuut minder water uit de kraan komt, zonder dat u hierdoor comfort inlevert. Ze besparen tot 3000 liter per jaar en zijn beschikbaar vanaf € 1,75. Deze bespaartip geldt niet voor badkranen en andere tappunten waar u voornamelijk grote hoeveelheden water afneemt.
  • Kranen, douchekoppen en andere producten met het KIWA keurmerk Laag Verbruik op de verpakking, zijn gegarandeerd zuinig met water.
  • Draai alleen een was als de machine vol zit. Wasmachines zijn grote water- en energieverbruikers. Door bewust om te gaan met het gebruik van dit soort apparaten bespaar je niet alleen water, maar ook energie.

Rond het huis

  • Geef de tuin in de zomer niet elke dag water, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid. Daardoor ontwikkelen de planten langere wortels, zodat ze dieper in de bodem water vinden. In droge tijden zult u dan minder water hoeven te geven.
  • Bij het wassen van de auto kunt u driekwart van het water besparen, als u de tuinslang laat liggen en met emmers aan de slag gaat. De tuinslang gebruikt al gauw 150 liter water; met vier emmers van tien liter kan het ook. Sommige wasstraten hebben het Milieukeurmerk, zij werken energiezuinig en gebruiken een beperkte hoeveelheid water in een gesloten systeem.
  • Eén liter gemorste motorolie kan maar liefst een miljoen liter grondwater ongeschikt maken voor drinkwatervoorziening. Wees dus voorzichtig als u werkt met olie.
  • Regenwater is een goed alternatief voor leidingwater bij het wassen van de auto en het water geven in de tuin. U kunt het opvangen met behulp van een regenton. Jaarlijks valt er 80.000 liter regenwater op het dak van een doorsnee huis. Bij de meeste huizen verdwijnt dit water regelrecht in het riool. Dat is zonde. U kunt het regenwater ook opvangen en met een pompje gebruiken voor toilet, tuin sproeien en auto wassen

water besparen

Neem contact met ons op!

08.00 tot 16.30

Maandag t/m vrijdag

026 – 36 45 544

100% Vrijblijvend

info@steinarnhem.nl

Voor meer informatie