Skip links

Zonneboiler

Zonnepanelen zijn erg populair. De belangstelling gaat hierbij vooral uit naar zonnestroom. Zonnewarmtesystemen worden echter vaak over het hoofd gezien.

Laat zonnewarmte meeliften op het succes van zonnestroom

Zonnepanelen zijn erg populair. De belangstelling gaat hierbij vooral uit naar zonnestroom. Zonnewarmtesystemen worden helaas vaak over het hoofd gezien. Dit terwijl het rendement van thermische zonne-energie vele malen hoger is dan van zonnestroom. Bij zonnepanelen wordt vaak automatisch gedacht aan PV (photo voltaïsche) panelen. PV-panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Per jaar levert een m2 zonnepanelen ongeveer 150 kWh op. Een thermische zonnecollector heeft echter een veel hoger rendement. De meest bekende vorm van thermische zonne-energie is een zonneboiler. Die levert per m2 per jaar zo’n 550 kWh aan warmte op: maar liefst 3,5 keer zoveel als zonnestroom.

Warmte meest gevraagde energiesoort

Met zonnewarmte is dus een behoorlijk voordeel te behalen. Zeker als je bedenkt dat in een gemiddelde bestaande woning circa 80% van de energieconsumptie gaat naar verwarming en warm tapwater. Slechts 20% van de energievraag gaat naar elektriciteit. Met een zonnewarmtesysteem bespaar je dus op de meest gevraagde energiesoort: warmte.

Hype rond zonnestroom

Door het hoge rendement is een zonnewarmtesysteem bovendien nog steeds goedkoper dan PV-panelen in verhouding tot de energieopbrengst (ondanks de prijsdaling van PV in de laatste jaren). Waarom is de hype rond zonne-energie dan toch vooral gericht op zonnestroom? Een nadeel van een zonnewarmte is dat teveel geproduceerde warmte niet opgeslagen kan worden en dus alsnog verloren gaat. Dit terwijl PV-panelen elektriciteit kunnen terugleveren aan het net. Maar het grootste verschil tussen zonnestroom en zonnewarmte zit niet in de kosten of de opbrengsten. Vooral de grote aandacht voor zonnestroom heeft geleid tot een explosieve groei van deze markt.

Pas zonnestroom en –warmte beide toe

Voor warm water blijft een zonnewarmtesysteem echter de beste keuze. Misschien is het zelfs nog wel beter om beide systemen toe te passen. Hou op een dak met PV-panelen daarom ook wat ruimte over voor bijvoorbeeld een zonneboiler. Het rendement hiervan is veel hoger en de klant heeft gratis elektriciteit én gratis warm water. Zo kan de markt voor zonnewarmtesystemen meeliften op het succes van zonnestroom.

Neem contact met ons op!

08.00 tot 16.30

Maandag t/m vrijdag

026 – 36 45 544

100% Vrijblijvend

info@steinarnhem.nl

Voor meer informatie